Kannanotto 18.12.15

Rasisminvastaisen tutkijaverkosto RASTERin tutkijat ovat seuranneet hyvin huolestuneina tapahtumia Suomessa viime aikoina. Lue kannanottomme syksyn tapahtumiin.

Ihmisarvoa vähättelevä maahanmuuttovastainen puhe ei ole uusi ilmiö Suomessa, mutta kuluneen syksyn aikana sanat ovat johtaneet aiempaa vaarallisempiin ja laajamittaisempiin tekoihin. Vastaanottokeskusten tuhopolttoja tai niiden yritysten epäilyjä on raportoitu ainakin yhdeksän ja väkivallanuhkaa valuuttanaan käyttävät uusnatsi- ja äärioikeistolaiset ryhmät kertovat partioivansa kaduilla useissa kaupungeissa. Turvapaikanhakijoihin, Suomeen muualta muuttaneisiin ja ei-valkoisiin suomalaisiin kohdistuva väkivalta ja sen uhka ovat lisääntyneet.

Laiton väkivaltainen toiminta ja siihen kannustava ideologia ovat yleistyneet. Sekä sosiaalisen mediassa että syksyn aikana järjestetyissä mielenosoituksissa on asetuttu avoimesti kannattamaan natsiaatetta. Väkivalta ja sillä uhkaaminen poliittisten tavoitteiden, kuten vastaanottokeskusten sulkemisen tai maahantulokäytäntöjen muuttamisen puolesta, on terroria.

Väkivallan lisääntyminen ja järkkynyt turvallisuus ei kuitenkaan ole herättänyt huolta poliittisissa päättäjissä tai yleisestä turvallisuudesta ja järjestyksestä vastaavissa viranomaisissa. Hallitus ei ole puuttunut riittävässä määrin väkivallan lietsomiseen.

Terroritekoihin puuttumisen sijaan myös Suomen hallitus luo kuvitelmia turvapaikanhakijoista yhteiskunnallisena uhkana. Uhkakuvien avulla legitimoidaan aikeita heikentää radikaalisti turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Tuore turvapaikkapoliittinen toimintaohjelma sisältää useita ehdotuksia, jotka asettavat turvapaikkaa hakevat ja sen saaneet eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin maassa asuviin. Lisäksi ne toteutuessaan muuttaisivat perustavalla tavalla suomalaista yhteiskuntaa murtamalla yhdenvertaisuusperiaatteen ja hyväksymällä syrjivän kohtelun. Hallitus lähestyy pakolaiskysymystä ainoastaan kustannusnäkökulmasta ja haluaa karsia turvapaikkajärjestelmään käytettyjä varoja sen sijaan että nostettaisiin keskiöön turvapaikkaa hakevien ihmisten tarve turvalliseen elämään.

Yritykset polttaa elävältä aikuisia ja lapsia eivät näytä hätkähdyttävän myöskään mediakeskustelijoita. Tilanteeseen on suhtauduttava vakavasti viimeistään nyt. Emme todista kahden tasa-arvoisen näkökulman kamppailua, vaan väkivaltaisen ja epädemokraattisen aatteen leviämistä. On ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, että turvallisuusuhka nykytilanteessa tulee Suomen rajojen sisältä. Se nojaa uusnationalistiseeen illuusioon yhtä alkuperää olevien, samanmielisten suomalaisten kansallisvaltiosta. Kuvitelma ei ole koskaan ollut totta. Myös Suomessa hyvinvointi rakentuu ja on historiallisesti rakentunut ylirajaisten suhteiden varaan.

Sisäisestä turvallisuudesta vastaavien viranomaisten on reagoitava väkivaltaisiin iskuihin. Ensimmäinen askel on tunnustaa tilanteen vakavuus. Poliisin on huolehdittava yksittäisiin ihmisiin kohdistuvien väkivaltarikosten ja muiden viharikosten asianmukaisesta tutkinnasta sekä tehostettava puuttumista äärioikeistolaiseen poliittiseen väkivaltaan. Hallituksen on irtisanouduttava väkivaltaisesta poliittisesta ideologiasta ja luovuttava kansainvälistä suojelua hakevien ihmisten leimaamisesta. Turvapaikkapolitiikassa on vähintäänkin taattava siihen liittyvien toimenpiteiden perustuslaillisuus eikä yhdenvertaisuuden periaatteesta suomalaisessa lainsäädännössä voida tinkiä.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi siihen Suomessa asuvien ihmisten joukkoon, jossa tiedämme, että monenlaisista taustoista tulevien ihmisten yhdessä  ylläpitämä yhteiskunta on vapaampi ja oikeudenmukaisempi kuin samuuden myyttiin perustuva. Turvallinen arki on taattava meille kaikille. Ihmisoikeuksien toteutuminen ei saa olla kiinni kansallisvaltioiden rajoista.