ETMU ry ja RASTER-verkosto haastavat järjestöjä tukemaan turvapaikanhajoiden mielenosoitusta

Etnisten suhteiden ja kansainvälisten muuttoliikkeiden tutkimuksen seura ETMU ja Raster-verkosto haastavat yliopistojen yhteistyöelintä, ammattiliittoja ja ylioppilaskuntia osoittamaan tukensa turvapaikanhakijoiden mielenosoitukselle.

Politiikkojen, seurakuntien, kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten kansalaisten lisäksi yhä useampi akateeminen ja kulttuurialan toimija on lähtenyt tukemaan Helsingin Rautatientorilla ja useilla muilla paikkakunnilla mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden vaatimuksia, joissa tavoitellaan inhimillistä ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa turvapaikkapolitiikkaa Suomeen. Yli 12 000 taide- ja kulttuurialan ammattilaista on allekirjoittanut kannanoton. Useat teatterit ovat järjestäneet tempauksia mielenosoituksen tukemiseksi ympäri Suomea lukien ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Suomen Kirjastoseura on julkaissut videon turvapaikkahakijoiden tueksi. Ateneum on kannattanut turvapaikanhakijoiden vaatimuksia ripustamalla julkisivuunsa banderollin, joka nostaa esiin turvapaikanhakijoiden ihmisoikeudet. Yli 100 tiedemaailman vaikuttajaa, joiden joukossa useita professoreita, allekirjoitti inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa vaativan kannanoton, joka julkaistiin IMAGE – ja Hufvudstadsbladet -lehdissä. Julkaisemisen jälkeen kannanoton allekirjoitti vielä laajempi joukko tutkijoita, ja rasisminvastainen tutkijaverkosto RASTER on julkaissut kannanoton allekirjoituksineen blogissaan. Viime viikolla Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU ry on julkisesti tukenut turvapaikanhakijoiden vaatimuksia julkaisemalla oman kannanottonsa ja vierailemalla mielenosoituksessa.

Haastamme nyt UNIFIn, Tieteentekijöiden liiton, Professoriliiton, Helsingin ja Turun yliopiston ylioppilaskunnat osoittamaan tukensa mielenosoitukselle. Tuen voi osoittaa esimerkiksi julkilausumalla. Hienoa olisi myös, jos järjestön edustajat voisivat vierailla Helsingin Rautatientorin mielenosoituksessa tai muilla paikkakunnilla järjestettävissä vastaavissa mielenilmauksissa ja tehdä lehdistötiedotteen.

Nähdäksemme yliopistojen ja järjestöjen tulisi näyttää muille toimijoille suuntaa ja asettua tukemaan kansalaisyhteiskunnasta nousevia vaatimuksia inhimillisestä turvapaikkapolitiikasta. Yliopistot olivat merkittävässä roolissa järjestämässä tukea, kielenopetusta ja ohjausta kotoutumiseen, kun turvapaikanhakijat saapuivat suurina joukkoina Suomeen syksyllä 2015. Turvapaikanhakijat tarvitsevat edelleen tukeamme ja heidän oikeutettujen vaatimustensa taakse asettumista.

Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seuran (ETMU) puolesta pj. Johanna Leinonen, erikoistutkija, Siirtolaisuusinstituutti (johlei [at] utu.fi)

Rasisminvastaisen tutkijaverkoston (RASTER) puolesta koordinaattori Suvi Keskinen, akatemiatutkija, Turun yliopisto (suvkes [at] utu.fi)